
Yaşadığımız bu topraklar, bin yıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Birçok medeniyet kurulmuş, birçok medeniyet yıkılmış. Kültür ve tarihin izleri, günümüzde de Anadolu’nun dört bir yanında gün yüzüne çıkarılmış.
Ülkemizdeki antik kentler, önemi ve ünü ile tarihe adeta yön veriyor. Dünya çapında bir bilinirliğe sahip olan antik kentler yalnızca arkeolojiye ilgi duyanları değil, herkesin ağzını açık bırakıyor. Turizm bağlamında da bir hayli etki yaratan antik kentlerin birçoğu, yıl boyu çok sayıda turist ağırlamaya devam ediyor. Biz de sizi farklı bir yolculuğa çıkaralım dedik ve ülkemizdeki başlıca antik kentleri sıraladık:
Efes Antik Kenti
Ülkemizdeki belki de en ünlü antik kent olan Efes, içinde barındırdığı eserlerin her biri ile kusursuz bir görünüm sergiliyor. Efes’in tarihi milattan önce 6000’li yıllara kadar uzanıyor. Antik kenti bu denli ön plana çıkaran Celsus Kütüphanesi, günümüzde dahi ihtişamlı görselliğini koruyor. Net bir sayı verilemese de Celsus Kütüphanesi’nde 10 binin üzerinde kitap bulunduğu tahmin ediliyor. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti’ne şehir merkezinden de kolayca ulaşılabiliyor. Tarihe tanıklık etmek isteyenler Selçuk ilçe merkezine gidip sonrasında da Efes’e rahat bir şekilde ziyaret edebiliyor. Yakın çevresindeki tarihi noktaların da kesinlikle görülmesi gerekiyor.
Hattuşaş Antik Kenti
Efes gibi ünlü ve önemli bir diğer antik kent de Çorum’da bulunuyor. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan kent, döneminin önde gelen yerleşim merkezleri arasında yer alıyor. Antik çağların en güçlü imparatorluklarından biri olarak gösterilen Hitit İmparatorluğu’nun ihtişamlı tarihi, Hattuşaş Antik Kenti’nde daha iyi hissedilebiliyor. Kenti saran duvarın dört kapısından en ünlüsü olan Aslanlı Kapı, bu antik kenti ziyaret etme sebeplerinden kabul ediliyor. Antik kenti ziyaret edenlerin mutlaka Hattuşaş Boğazköy Müzesi’ni de görmeleri tavsiye ediliyor.
Pergamon Antik Kenti
Sizi çıkartmak istediğimiz farklı yolculuğun bir diğer durağı da yine İzmir sınırları içinde yer alıyor. Bu seferki durağımız, İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan ve ilçeye de adını veren Pergamon Antik Kenti oluyor. Helenistik Dönem’e uzanan ve o dönemin estetik anlayışını başarıyla yansıtan Pergamon, milattan önce 7. yüzyıldan bu yana görkemini koruyor. Antik tiyatro, tapınak ve sokakları ile tüm ziyaretçilerini mest eden Pergamon da ülkemizin en önemli değerlerinden biri olmayı sonuna kadar hak ediyor.
Göbeklitepe
Son yılların yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada ön plana çıkan arkeolojik alanlarından biri olan Göbeklitepe, adeta tarihin yeniden yazılmasına neden oluyor. Dünyanın ilk tapınağı olan Göbeklitepe, milattan önce 10 bin’li yıllara kadar uzanan tarihi ile bilinen en eski ibadet merkezi olma unvanını elinde taşıyor. Şanlıurfa’dan 20 kilometre uzaklıkta yer alan arkeolojik alanın her bir noktasını incelikle işlenmiş figür ve kabartmalar süslüyor. 1995 yılında başlayan çalışmalar, günden güne artarak devam ediyor. Bize de tarihe yön veren bu değerimizi korumak ve gelecek nesillere kusursuz bir şekilde aktarmak kalıyor.